top of page

Waarom leer ik Nederlands?

Mijn naam is Kankan Xie. Ik ben een afgestudeerde student van het Departement Zuid- en Zuidoost-Aziatische Studies op UC-Berkeley. Ik heb al twee semesters Nederlandse taal gestudeerd. Hoewel mijn Nederlands nog niet goed genoeg is, geniet ik echt van het leren. Door de taal te leren, krijg ik meer kennis over de Nederlandse cultuur en samenleving. Ook is het Nederlands zeer nuttig voor mij om Indonesische koloniale geschiedenis te bestuderen. Dit zijn allemaal redenen waarom ik besloot om Nederlands te leren, maar ze zijn niet het belangrijkste. Voor mij is het leren van Nederlands een wens die ik sinds mijn kindertijd heb gehad.

Ik begon in 1998 van het Nederlandse voetbal te houden toen het wereldkampioenschap in Frankrijk werd gehouden. Het Nederlands elftal ontmoette Argentinië tijdens de kwartfinale. Beide zijden waren zeer sterk maar slechts één team kon de halve finale bereiken. In de laatste minuut kreeg Dennis Bergkamp de bal van zijn teamgenoot en maakte een fantastisch doelpunt. Ik denk dat dit doelpunt het beste van het WK 1998 was. Dennis Bergkamp werd ook mijn favoriete voetballer.

Vanwege voetbal raakte ik ook in vele kleine aspecten van Nederland geïnteresseerd: de klompen en windmolens, de liberale cultuur, zijn geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog enz. Maar ik had nog geen echt Nederlandse persoon in mijn leven ontmoet tot 2008. Op dat moment was ik al een tweedejaars student op de universiteit. Ik heb veel geluk gehad dat ik een stagekans in West-Java kreeg. Mijn kamergenoot Bob is een universitaire student van de Universiteit Twente in Nederland. In de twee maanden durende stage heb ik van hem erg veel dingen over Nederland en de connectie van het land met Indonesië geleerd.

Ik wil om dieper begrip van Indonesië te krijgen, maar ik wil niet om het te doen alleen in Indonesië. Ik denk dat het geweldig zou zijn als ik verschillende perspectieven op verschillende plaatsen kan krijgen. Nederland heeft ongeëvenaarde historische bronnen, dus heb ik al lang geleden gepland om de taal te leren.Toen ik mijn masteropleiding aan Cornell University begon, hebben ze het Nederlandse taalprogramma helaas stilgelegd vanwege bezuinigingen.

Toen ik naar Berkeley kwam, kreeg ik eindelijk de kans om Nederlands te leren. Ik vind het heel leuk om te studeren met Inez en Mirjam, beiden zijn goede leraren. Ik heb net het bericht van Taaluniecentrum NVT gekregen dat ik in hun zomercursus ben geaccepteerd en ze collegegeld en gratis accommodatie aanbieden. Met de zomersubsidie van de Afgestudeerde Divisie zal ik aan dit programma kunnen deelnemen.

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page